Brâncuși, văzut de Moni Stănilă

Coperta cărții

Grea misie a avut Moni Stănilă în prima carte din seria Biografii romanțate a editurii Polirom – Brâncuși sau cum a învățat țestoasa să zboare. Cred acest fapt din trei motive. Unu: sculptorul a fost un artist uriaș, nepereche; doi: acest oltean hâtru a avut o fire dificilă, greu de descifrat și trei: dificultatea alegerii din vasta bibliografie, la care a trebuit să facă față autoarea. În secțiunea finală Despre documentare sau în loc de bibliografie, scriitoarea clarifică acest ultim aspect.

„O simplă întâmplare din viața lui Brâncuși o puteam găsi relatată în patru moduri diferite la toți atâția biografi. În astfel de situații am preferat să calculez relația (dacă exista) dintre Brâncuși și biografi.”

Cum se vede Brâncuși omul?

Povestea ne dezvăluie o personalitate complexă, un bărbat coleric și viclean, un băutor și un fumător înrăit, scandalagiu în tinerețe. Discret în relațiile cu femeile, care l-au înconjurat mereu, ba chiar l-au protejat, în ciuda faptului că refuza angajamente matrimoniale.

Îl vedem pe țăranul din satul gorjean Hobița urmându-și cu obstinație calea ce pornește din Craiova, trece prin Viena și Munchen, ca să ajungă în final la Paris. Aici Brâncuși își face „o filosofie de viață din derutarea oamenilor, pentru a înțelege el din ce material sunt făcuți”. Începuturile dificile în care deseori e traversat de „armatele foamei” coincid cu anii în care leagă prietenii cu Amedeo Modigliani, Guillaume Apollinaire, Man Ray, Erik Satie, Marcel Duchamp. Însă autoarea biografiei a trebuit să facă o selecție dură; citez din nou din mai sus-menționata „bibliografie”.

„Sunt enorm de multe episoade, persoane, prieteni despre care nu am spus niciun cuvânt. Din varii motive. În primul rând, am încercat să-i includ doar pe cei care au avut o influență clară (bună sau rea) în viața lui, nu m-au interesat oamenii pe care el i-a schimbat, format, ajutat etc.”

Imaginea artistului

Îl descoperim pe Brâncuși extrem de atent cu amplasarea operelor sale și foarte conștient de valoarea lor. Nici celor mai apropiați nu le-a făcut concesii în materie de preț. În timp, legătura sculptorului cu lucrările sale s-a adâncit, „încât în ziua în care a ieșit la ușă să-i ducă la mașină Peggytzei Guggenheim o Pasăre în văduh a plâns”. Spre sfârșitul vieții sculptorul, obsedat de moștenirea sa și copleșit de teama pentru soarta „copiilor săi”, se decide să ceară cetățenia franceză după 50 de ani de viață la Paris.

Distribuiți, dacă v-a plăcut!

Lasă un răspuns

(*) Required, Your email will not be published