Spy/Master – culisele unei dezertări

Selecția într-o secțiune specială la Berlin, interviurile cu co-scenarista Adina Sădeanu și actrița Ana Ularu m-au determinat să urmăresc în două zile consecutive primele patru episoade din miniseria Spy/Master. Per total, pot spune că producția HBO m-a cucerit și pe cale de consecință aștept cu nerăbdare ultimele două episoade (a doua serie nu va exista!).

Un scenariu ingenios

Scenaristele (Adina Sădeanu și Kirsten Peters) s-au documentat minuțios pentru a scrie această poveste inspirată din realitate. Genericul de început al fiecărui episod conține o serie de jaloane cronologice sub forma unor imagini de arhivă, călăuză binevenită pentru spectatorul mai puțin avizat în istoria recentă. Totuși, „fiind un film artistic, am avut această libertate să alegem din istorie ceea ce ne-a convenit. Am ținut foarte mult ca lumea aia să fie cât mai aproape de realitate, să simți că așa erau oamenii atunci. Felul în care vorbeau, raporturile de putere dintre ei, lucrurile astea sunt foarte importante pentru a da veridicitate acelei lumi”(Adina Sădeanu în interviul pentru gandul.ro, mai 2023).

Acțiunea se petrece în anul 1978 când generalul Direcției de Informații Externe, Victor Godeanu, om de încredere a lui Nicolae Ceaușescu, „dezertează la CIA”. Personajul său, inspirat de celebrul spion Ion Mihai Pacepa, este urmărit în România și Germania pe parcursul a zece zile din preajma fugii sale. Faptele nu urmează un fir cronologic, ci constituie un puzzle care pune atenția spectatorului la încercare. Ritmul acțiunii nu este nici prea alert, dar nici prea lent și există un suspans bine dozat.

Personaje puternice

Victor Godeanu, spionul aflat în vârful puterii, trăiește într-o lume „amară, cinică și solitară”. Actorul Alec Secăreanu a avut misiunea dificilă de a dezvălui atât profesionistul inteligent, cu sânge-rece și manipulator, dar și frământările sale legate de viața de familie și de dorința de evadare spre adevărata libertate. Încolțit de rivali, pe urmele lui Victor Godeanu se află directoarea din Ministerul de Interne Carmen Popescu (Ana Ularu), cel mai bun agent al contrainformațiilor. Aici adevărul istoric se pare că nu a fost respectat, deoarece în momentul defectării sale Mihai Pacepa se afla la apogeul carierei sale, neumbrită de amenințările ce apar în film.

Cuplul Ceaușescu ne este prezentat în Spy/Master în toată mârșăvia lui – Nicolae (Claudiu Bleonț), un fanatic al puterii, Elena (Elvira Deatcu) de o răutate crasă. Actorii ce interpretează rolurile principale sunt toți foarte buni, incluzându-i aici și pe Parker Sawyers (agentul CIA Frank Jackson) și Iulian Postelnicu („aghiotantul” Sorin).

O poveste veche despre un regim totalitar

Spy/Master pune sub lupă puterea, manipularea, loialitatea, trădarea și ne arată „ce face un regim totalitar unor oameni, minților și sufletelor lor” (Interviu cu Adina Sădeanu pentru europalibera.org, 14 mai 2023). Decorurile și costumele contribuie în mod reușit la crearea atmosferei specifice acelei perioade de tristă amintire.

În epocă interesul pentru fuga lui Pacepa a fost extrem de ridicat, însă singurele informații viabile veneau pe filiera postului de radio Europa Liberă. Abia după Revoluția din 1989, publicul a devorat pur și simplu cartea pe care dezertorul a publicat-o – Orizonturi roșii. Un alt subiect ocultat de regimul totalitar a fost cel al vânzării etnicilor germani, subiect pe care filmul m-a ajutat să-l înțeleg mai bine.

Ca o persoană care am trăit trei decenii în regimul de tristă amintire, filmul m-a interesat și pentru că dezvăluie mecanismele puterii din cercurile înalte ale conducerii comuniste. Dacă aș fi profesor de istorie, aș viziona cu elevii mei acest serial, astfel încât ei să poată afla cum funcționa societatea socialistă în timpul „domniei” lui Ceaușescu.

Prezentarea filmului pe IMDb
Interviu cu Ana Ularu în adevarul.ro, 4 iunie 2023
Distribuiți, dacă v-a plăcut!

Lasă un răspuns

(*) Required, Your email will not be published