Realizat sub bagheta regizorului Zach Braff, A Good Person (2023) ne propune o meditație despre responsabilitate, vinovăție și doliu. Acțiunea plasată în zilele noastre aduce în prim-plan o tânără împlinită în plan profesional și personal, care într-o fracțiune de secundă suferă un accident ce-i va schimba cursul vieții. A Good Person este povestea vindecării unor suflete chinuite.
Recitaluri de excepție
Eroina Allison trece prin momente dificile în care se confruntă cu stări sufletești tulburătoare, distrugătoare chiar; tânăra actriță Florence Pugh (născută 1996) reușește să acopere o gamă variată de sentimente, pe care le redă cu finețe și fluiditate, glisând cu ușurință de la un moment de inefabilă speranță la cea mai adâncă deznădejde. În realitate ea e măcinată de gândul (ascuns) că a provocat o tragedie în viața unei familii apropiate.
În această familie atinsă de tragedie, bătrânul Daniel (Morgan Freeman) își gestionează în alt mod frustrările și doliul. Scenariul generos nu-l prezintă pe erou doar în alb sau negru, ci îi oferă mai multe fațete (ce trezesc curiozitatea spectatorului). Experiența actorului (născut în 1937) și talentul incontestabil îi servesc unui adevărat recital actoricesc. Cu generozitate el știe să se treacă în umbră când e necesar și să le ofere mai tinerelor sale partenere rolul de vioara întâi.
Amor fati
La un moment dat în film, Allison îl întreabă pe Daniel ce înseamnă textul tatuat pe brațul său – „Amor fati”. Răspunsul bătrânului va veni spre finalul filmului într-un mod concis și cumva concluziv. De aceea am fost curioasă să aflu mai multe despre această expresie, iar documentarea privind sursa ei m-a dus de la Nietzsche la Marcus Aurelius. „Amor fati” înseamnă să-ți accepți destinul, să-l iubești chiar, atitudine care nu trebuie să se confunde cu resemnarea. Am găsit un articol interesant pe această temă aici.
Este o scenă care m-a emoționat în care Allie se trezește după o beție cruntă, în casa supervizoarei sale și dă cu ochii de un îngeraș cârlionțat, fiica acesteia. Parcă simțim în sufletul eroinei senzația de cenușă, cum se vede prin ochii copiliței drăgălașe, ce-i pune întrebări nevinovate, al căror răspuns îi sfâșie inima. Parcă simțim cum acele priviri candide o fac să se întrebe „unde am ajuns?”, „ce fac cu viața mea?”.
Pe lângă recitalurile de excepție ale celor doi protagoniști, un punct tare îl consider și muzica originală, cu melodii interpretate cu sensibilitate de talentata Florence Pugh (două din ele sunt compuse chiar de actriță). Îi las pe cei care doresc să vizioneze filmul să afle de ce acesta se numește A Good Person…
Fișa filmului pe IMDbI Hate Myself, compozitor și interpret Florence Pugh