About Dry Grasses

About Dry Grasses (2023) reprezintă ultima creație a apreciatului autor turc Nuri Bilge Ceylan, pe care am am avut ocazia să o urmăresc de curând. Deși a durat mai mult de trei ore, aceasta m-a captivat prin subiectul său și atmosfera autentică pe care a creat-o.

Subiectul

Samit se apropie de încheierea stagiului obligatoriu de patru ani ca profesor de arte plastice într-un sat izolat din Turcia. Nemulțumit de viața sa mărginită din mediul rural, el visează să plece la Istanbul.
Învinuirea de abuz din partea a două eleve îi zdruncină echilibrul și așa precar și-i alterează legătura, până atunci cordială, cu colegul său de cameră Kenan. Întâlnirea cu Nuray, o tânără profesoară de engleză nonconformistă, la grațiile căreia cei doi bărbați vor aspira, îi va oferi eroului o altă perspectivă asupra vieții. Așadar, narativ vorbind, există două centre de interes în această poveste: conflictul școlar și triunghiul amoros ce se prefigurează între cei trei profesori.

Ca și în Distant (2002), asistăm la instrăinarea eroului principal, doar că nu în spațiul urban, ci în cel rural, însă la fel de neprietenos și constrângător. Evenimentele mai sus menționate șubrezesc legăturile sufletești și-l tulbură pe Samit, căruia îi rămâne pasiunea pentru fotografie și gura de aer proaspăt oferită de o relație nouă. Subiectul tratat cu sensibilitate și atenție la detalii dezvăluie caracterul complex al eroului, copleșit de rutina școlară, prejudecățile localnicilor și lipsa de perspectivă a spațiului claustrant.

Atenție la detalii

Ceea ce e special la About Dry Grasses este atenția pe care regizorul o acordă detaliilor care compun atmosfera rurală specifică – de la planurile largi ale peisajului de iarnă aspră, la interioarele întunecate din satul care deseori e lipsit de curent electric, la prim-planurile eroilor frământați de întrebări existențiale. Uneori imagini picturale te izbesc prin frumusețea lor: o sanie trasă de cal în pustietatea albă a câmpiei, portretul misterios cu „stele” în păr a elevei preferate Sevim sau iarba arsă, foșnitoare din vara anatoliană.

Viața în ținuturi izolate, însingurarea, consecințele acuzațiilor de abuz, limitele relației profesor-elev, prejudecățile societății tradiționale rurale sunt doar câteva din temele pe care Nuri Bilge Ceylan le acoperă în About Dry Grasses. Regizorul le tratează în profunzime, nuanțat, adaugând uneori o tentă poetică secvențelor. Am regăsit multe aspecte comune și societății românești de azi, care se zbate între vechi și nou

Interpreta profesoarei Nuray, Merve Dizdar, a primit un premiu de interpretare la Cannes în anul 2023. Mi-a rămas în memorie scena vizitei eroinei la casa pe care cei doi bărbați o împart și unde explică cu franchețe atitudinea pe care avut-o față de ei. O femeie face lumină în lumea în care masculii doar bâjbâie!

Prezentarea filmului pe IMDb
Opinii la Distant, regia Nuri Bilge Ceylan
Distribuiți, dacă v-a plăcut!

Lasă un răspuns

(*) Required, Your email will not be published