La Belle Époque

Trailerul filmului

Pentru mine, filmele franțuzești au farmecul lor – umorul subtil și o anumită abordare lipsită de încrâncenare a situațiilor. La Belle Époque, tradus la noi prin Cei mai frumoși ani, nu face excepție de la regulă. Scenaristul și regizorul Nicolas Bedos ne spune povestea unui sexagenar obosit, care are șansa de a retrăi într-un mod special cea mai frumoasă perioadă din viața sa.

Victor, ilustrator (Daniel Auteuil) și Marianne, psihanalist (Fanny Ardant) formează un cuplu cu vechime, în care compatibilitatea nu mai funcționează. Bărbatul e împăcat cu statutul de pensionar, dar este excedat de tehnologia sufocantă și pretențiile soției. Femeia nu-și acceptă vârsta și este deseori hilară în dorința de a ține pasul cu noutățile. De la fiul său, Victor primește invitația unei călătorii în timp, conduse de regizorul Antoine, un bun prieten. Această imersiune în trecut îi va bulversa viața anostă.

În timp ce Victor își retrăiește exaltat trecutul, mai tânărul Antoine (Guillaume Canet) își trăiește propria poveste de dragoste cu năbădăi. Actrița Margot (excelentă în rol Doria Tiller) îl atrage și îl respinge pe regizorul perfecționist. Relația lor trezește sentimente contradictorii spectatorului, dar e proaspătă, uneori înduioșătoare, puternică.

Doria Tiller (Credit Vogue Paris)

Cred că neobișnuita și amuzanta călătorie în anul 1974 este un vehicul perfect pentru a trata subiecte precum erodarea relației de cuplu și în special efectele nu tocmai benefice ale tehnologiei în comunicarea interumană. E drept că aceeași tehnologie face posibil „miracolul” scufundării în orice epocă istorică – îi las pe cei curioși să descopere cum e posibil acest lucru! Last, but not least, La Belle Époque face într-un mod mișcător un elogiu empatiei și recunoștinței.

Sper că v-am făcut curioși să vedeți acest film plăcut, cu o distribuție aleasă și un umor fin, lansat la Festivalul de la Cannes, în 2019. A fost onorat cu trei Premii César în 2020 – pentru cel mai bun scenariu, pentru cele mai bune decoruri și pentru cea mai bună actriță în rol secundar (Fanny Ardant).

Prezentarea filmului pe IMDb
Distribuiți, dacă v-a plăcut!

Lasă un răspuns

(*) Required, Your email will not be published