În căutarea ultimului film realizat de Asghar Farhadi A Hero (câștigător al Marelui Premiu la Cannes în 2021), am descoperit o „nestemată” cu aceeași semnătură – A Separation. Recompensat (printre multe alte premii) cu Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 2012, s-a bucurat de o înaltă apreciere din partea criticii de specialitate. Într-adevăr, este o operă puternică, care printr-o poveste cu pronunțat caracter local, pune sub semnul întrebării chestiuni universale.
Subiectul
Un cuplu iranian divorțează, pentru că soții nu cad de acord asupra deciziei de a emigra. Simin dorește o viață mai bună pentru fiica ei de unsprezece ani, Termeh, undeva în afara Iranului. Bărbatul său, Nader, se opune acestei hotărări, argumentând că nu-și poate părăsi tatăl bătrân, bolnav de Alzheimer. Separarea celor doi e dificilă și își pune amprenta asupra fiicei lor.
Cu un scenariu bine articulat, spectatorul este mereu ținut în priză, aproape fără momente de respiro. De la începutul filmului, ni se impune perspectiva judecătorului, care cântărește argumentele soților. Verdictul rapid și implacabil e divorțul. Schimbările determinate de acest eveniment traumatizant, aduc în viața lui Termeh și a tatălui său pe Razieh, o femeie mai simplă, ca să îngrijească bătrânul tată. Când o întâmplare pune în pericol viața acestuia din urmă, un război între două familii se declanșează.
Temele
A Separation ne deschide o ușă către lumea iraniană de astăzi. De o parte e familia lărgită din clasa de mijloc a lui Simin și Nader, iar pe de alta lumea mai puțin educată din familia lui Razieh. Sunt surprinse și aspecte legate de împărțirea dreptății, iar tangențial putem arunca un ochi și spre școala iraniană. Discriminarea de gen se dovedește foarte pronunțată, în special în familia sărmană, lipsită de mijloace de trai. Femeia trebuie să se ascundă, să mintă și să facă compromisuri pentru a avea liniște în cămin. Încorsetată, la propriu și la figurat, ea trebuie să se supună și unor dure constrângeri religioase.
Regizorul nu ne slăbește deloc – ne ascunde o întâmplare importantă, dezvăluie treptat motivațiile personajelor și o implică din ce în ce mai tare pe Termeh în luarea unor decizii dureroase. Finalul rămâne deschis, lăsându-ne să medităm la relațiile dintre părinți și copii, la compromisul în cuplu sau la relațiile dintre „bogați” și săraci. Ni se dezvăluie și cum religia influențează situații banale sau decisive din viața unei persoane.
Un film cuceritor
Interpretările actorilor sunt fără cusur. O mențiune specială pentru Sarina Farhadi, fiica regizorului, care o întruchipează pe sensibila și inteligenta fiică Termeh. A Separation este inteligent și artistic construit. Dacă veți merge la acest film fără preconcepții, atunci scenariul, regia și jocul actorilor vă vor cuceri.
Fișa filmului pe imdbUn alt film iranian – Close-Up