About Elly

De la A Separation la About Elly

Filmul About Elly (2009) era în lista mea de așteptare de ceva timp și iată că în sfârșit i-a venit rândul. Regizorul Ashgar Farhadi îmi era deja cunoscut de la A Separation (2011), primul film iranian care a câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin (2012). Acesta m-a cucerit prin subiect, distribuție și mai ales regie, așa încât eram nerăbdătoare să-i văd o altă operă, ce-i drept un pic mai veche.

În About Elly scenariul pune reflectoarele pe trei cupluri tinere din clasa de mijloc, prietene din facultate, care petrec un week-end pe malul Mării Caspice. Lor li se alătură divorțatul Ahmad, recent întors de la muncă din Germania și delicata Elly, educatoarea unuia dintre copii. Singura care o cunoaște pe Elly este Sepideh, cea care a invitat-o în această excursie, în scopul de a-l întâlni pe Ahmad. Dispariția unui băiețel insuficient supravegheat, urmat de dispariția inexplicabilă a lui Elly transformă scurta vacanță într-un coșmar.

De ce filmul e cuceritor?

Deși întâmplările descrise sunt strict legate de un loc, un timp și o acțiune date, totuși atitudinile, normele și regulile în care se reflectă au și un caracter universal. Măiestria regizorului îl face pe spectator părtaș la cele întâmplate, ba chiar îl ridică la rolul de judecător. Relațiile dintre soți, dintre foștii colegi, raporturile părinților cu copiii sunt dezvăluite firesc prin acțiunile simple, normale ale vilegiaturiștilor. Portretul lui Elly e construit cu migală, pas cu pas, așa cum se decojește o ceapă, foaie cu foaie.

Ashgar Farhadi ne ține prizonieri în poveste. Spre exemplu, în scena căutării copilului pierdut: camera se zbate, aleargă pe uscat, pe apă și sub apă, urmărind protagoniștii înnebuniți. Știe să dozeze suspansul dezvăluind treptat adevăruri ascunse, minciuni sau simple omisiuni. Raportarea acestor oameni tineri școliți la întâmplările neobișnuite prin care trec spune multe despre cum acționează personajele.

„Oamenii acționează pe baza judecăților lor personale, uneori ghicind corect intenția celuilalt, alteori nu.” Filmul m-a făcut să mă gândesc la cât de ușor catalogăm persoane din anturajul nostru, cum le expediem sub etichetele și prejudecățile noastre.

About Elly mi-a transmis forță, prospețime precum și dorința de a lămuri și împărtăși anumite chestiuni mai subtile legate de „invidualitatea pierdută a unui individ”.


Prezentarea filmului pe IMDb

Distribuiți, dacă v-a plăcut!

Lasă un răspuns

(*) Required, Your email will not be published