Libertate în mijlocul represiunii

În week-endul care a trecut, în frumoasa sală a Teatrului Maria Filotti am vizionat în avanpremieră filmul Libertate, regizat de Tudor Giurgiu. Proiecția a avut loc în cadrul tradiționalei Caravane TIFF, premiera oficială urmând să aibă loc la începutul lunii octombrie. Cel mai nou film artistic al clujeanului este inspirat de zilele Revoluției din 1989 de la Sibiu și s-a bucurat de Premiul  pentru Cel mai Popular Film românesc din festival la TIFF22.

Echipa filmului la avanpremiera de la Brăila

Război între Armată, Miliție și Securitate

Bazat pe o serioasă documentare (cărți, interviuri cu participanți la evenimente, cercetare în arhive), Libertate aduce în fața spectatorilor întâmplări din Sibiu, locul în care s-au tras peste 2000000 de cartușe și au murit 99 de oameni (mai mult decât la Timișoara!). „Un fitil” îndreptat împotriva unei unități militare declanșează represalii contra Miliției și Securității. În haosul care se declanșează, pe fondul unor proteste muncitorești, civilii sunt și ei angrenați în acest adevărat război civil.

Alimentată de ordinele contradictorii ale superiorilor și de comunicatele televiziunii, o isterie în masă se naște. Cu atât mai gravă cu cât oameni obișnuiți pun mâna pe arme.

Manipulări

Sub pretextul vânătorii teroriștilor sunt arestați contrarevoluționarii care sunt „închiși” într-un bazin de înot dezafectat. Aici sunt adunați milițieni, securiști, informatori bănuiți că au tras, ori simpli cetățeni ce aveau în posesie o armă. În această situație de criză, filmul ne prezintă reacțiile arestaților bruscați, umiliți și îngroziți întrucât nu știau ce soartă îi așteaptă.

Dintre multitudinea de personaje, scenariul pune lumina pe Viorel, prins într-un schimb de focuri. Ce este dispus să facă pentru a ajunge cât mai repede acasă? Compromisul și minciuna, doze de umanitate sunt descoperite în interacțiunile dintre cunoscuți vechi ori doar tovarăși de suferință.

Puterea artei

Libertate lasă spectatorului o impresie puternică, invită la reflecție și îl determină să-și pună întrebări. Distribuția a fost bine aleasă (Iulian Postelnicu e foarte bun în rolul solicitant al comandantului Dragoman); costumele și machiajul au fost la înălțime. Violența confruntărilor din primele ore și zile ale evenimentelor e prezentată într-o goană a aparatului de filmat, ce urmărește oamenii alergând năuciți, îngroziți și descumpăniți, sub tirul gloanțelor. Camera „se potolește” când se ajunge la spital, însă tot „neliniștită” este, pendulând de la pacienții răniți, la medici și asistente sau la noul director care stabilește cine să primească îngrijiri medicale și cine e refuzat.

Muzica vine să sublinieze finalul deschis, într-o notă meditativă. Oare vom putea afla adevărul despre această perioadă tulbure din istoria noastră recentă? Oare am știut ce să facem cu libertatea câștigată în 1989 sau – așa cum afirma cu cinism un personaj – nu știm ce să facem cu ea?

Recomand cu insistență vizionarea filmului (din 6 octombrie va putea fi vizionat la Cinema City) mai ales de către tineri, care receptează și înțeleg mai ușor istoria prin intermediul unui produs artistic!

Interviu cu regizorul filmului Libertate
Oameni de treabă – un alt film cu Iulian Postelnicu
Distribuiți, dacă v-a plăcut!

Lasă un răspuns

(*) Required, Your email will not be published