Mon roi

Povestea curtezanei Jeanne du Barry (2023) scrisă, produsă și regizată de Maïwenn, m-a condus la un alt film al acestei autoare, realizat în 2015. În pofida titlului, Mon roi, căci despre el e vorba, aduce în centru un personaj feminin complex. Ca și în Jeanne du Barry, însă la peste două veacuri distanță, filmul reprezintă perspectiva feminină asupra unei lungi și tumultoase relații de cuplu.

Avocata Tony leagă o relație cu Giorgio, proprietarul unui restaurant, relație ce evoluează rapid către un mariaj neașteptat. Treptat, râsetele și starea de bine sunt înlocuite de certuri, care erodează legătura celor doi iubiți. Așa cum mărturisește într-un interviu pentru leblogducinema, Maïwenn „e interesată să vorbeascădespre pasiunea iubirii, să filmeze starea iubirii, să vadă unde stă fericirea”. Autoarea și-a propus să investigheze cum se transformă un cuplu în care partenerii nu au aceleași interese sau când provin din medii diferite.

Personajele și actorii

Pentru rolul lui Tony actrița Emmanuelle Bercot a primit în anul 2015 Premiul pentru cea mai bună actriță în rol principal la Festivalul de Film de la Cannes. Fără a fi o frumusețe fatală, gen Marilyn Monroe, Bercot cucerește prin sensibilitatea, umorul, interiorizarea și naturalețea pe care le aduce protagonistei. Regizoarea descoperă prin ochii lui Tony defectele partenerului său.

În ceea ce-l privește pe Vincent Cassel, rolul lui Georgio i se potrivește ca o mănușă. Mi-a apărut ca un cameleon care jonglează cu stările și sentimentele: când cuceritor, tandru și seducător, când șfichiuitor, egoist sau acaparat de „curtea” amicilor săi.

Prin profunzimea investigației sale, Mon roi ne invită să medităm la căsnicii nepotrivite și la extremele pe care le poate atinge pasiunea.


Prezentarea filmului pe IMDb
Interviu cu Maiwenn în noiembrie 2023 pentru revista Films In Frame

Distribuiți, dacă v-a plăcut!

Lasă un răspuns

(*) Required, Your email will not be published