Publicat în 1961 în SUA și tradus pentru editura Litera în 2016, romanul Revolutionary Road constituie un roman al generației post-război. Autorul Richard Yates „este unul din scriitorii asociați cu așa-numita ‘epocă a anxietății’ din literatura americană de la jumătatea secolului XX”, iar Revolutionary Road, primul său roman, a fost nominalizat în 1962 la National Book Award.
Conformism vs. nonconformism
Frank și April Wheeler formează un cuplu tânăr cu doi copii, mutat de doi ani în zona rurală a statului Conneticut, într-o casă drăguță. Frank funcționează ca un automat la muncă, își urăște jobul irelevant și își disprețuiește vecinii conformiști și insipizi. April se plictisește în rolul de casnică, e deprimată și sătulă de viața ei. Suburbia îi ține prizonieri în realitatea sa. În urma unei crize maritale, apăsați de existența lor convențională, se decid să se mute la Paris.
Prietenii Milly și Shep Campbell, precum și familia agentului imobiliar Helen Givings reacționează în mod fățarnic la aflarea veștii neașteptate. Doar John Givings, nebun cu acte în regulă, dar cu mintea perspicace de matematician, înțelege mecanismele relației dintre cei doi și probabil, motivele deciziei de a părăsi America.
De ce romanul are relevanță și în prezent
Cred că Revolutionary Road este relevant și pentru publicul zilelor noastre, datorită subiectelor abordate: masculinitate, avort, depresie, conformism. Lupta celor doi eroi, care vor să scape de viața anostă pe care o duc aspirând la un alt modus vivendi, este înduioșătoare; iluziile se împletesc cu deziluzii amare. Richard Yates analizează cu măiestrie relațiile dintre soții Wheeler cu suișurile și coborâșurile lor. Scriitorul „spune cu sensibilitate, cu vigoare și cu o conștiință acută a complexității și ambiguității umanului o poveste mișcătoare și fascinantă” (The Atlantic Monthly).
Filmul

Ecranizarea din 2008 a romanului, în regia lui Sam Mendes s-a bucurat de o distribuție deosebită. Kate Winslet (April Wheeler), Leonardo DiCaprio (Frank Wheeler), Kathy Bates (d-na Givings), Michael Shannon (John Givings). Preferata mea a fost Kate Winslet care a reușit să redea cele mai fine nuanțe ale stărilor sufletești, însă nici Dicaprio (după care nu mă omor!) nu a fost mai prejos. Michael Shannon a făcut o creație remarcabilă în fiul familiei Givings, mai ales în scena în care a declanșat o adevărată furtună în căminul soților Wheeler. Eu voi trece filmul în categoria „clasice”, datorită poveștii ofertante, imaginii rafinate și remarcabilului joc actoricesc!
De aici se poate achiziționa cartea
Filmul Revolutionary Road