Ruxx

Afișul filmului

Într-o singură săptămână pe platforma SkyShowtime am văzut toate cele opt episoade ale serialului românesc Ruxx (2022). Având o durată în jur de 50 minute, fiecare episod mi-a captat atenția, dorindu-mi să văd cu nerăbdare urmarea. Cu un scenariu semnat de Vera Ion, regia Iulia Rugină (șase episoade) și Octav Gheorghe (două episoade), să vedem așadar, care sunt (în opinia mea) punctele forte ale lui Ruxx.

Distribuția de top

Așa cum bine preciza Sebastian Jucan într-un articol publicat pe site-ul hotnews, acest serial ieșit din tipare „se învârte în jurul problemelor cu care se confruntă femeile tinere din România”.

Raluca Aprodu (Ruxandra Rusu) și Mădălina Craiu (Cristina Rusu) dau un relief deosebit personajelor celor două surori, care întruchipează personalități complexe, adesea contradictorii.

Ambele eroine încearcă să facă față vieții profesionale provocatoare, una ca mâna dreaptă a unui ambițios dezvoltator imobiliar, cealaltă în calitate de prezentatoare a unei emisiuni de „zvonuri” la o televiziune particulară. Nici viața sentimentală nu e mai ușoară pentru aceste tinere femei cu statut incert – ele nu se încadrează în tiparul mamelor ori al soțiilor.

Ca de obicei Șerban Pavlu oferă o interpretare la înălțime în rolul complex al arhitectului Eugen Moscu. Pe Alec Secăreanu (Andrei Dobre) îl știam deja din Spy/Master unde a interpretat rolul titular, cel al generalului Pacepa. Partitura care i se oferă în Ruxx mi s-a părut mai provocatoare, întrucât actorul trebuie să creioneze transformarea (a se citi umanizarea) unui tânăr româno-britanic în contact cu realitățile dâmbovițene (demult uitate). Distribuția de top e completată de Alina Chivulescu (Liliana Moscu), Ioana Bugarin (Denisa Moscu), Iulian Postelnicu, Bogdan Dumitrache, Dorian Boguță.

Teme fierbinți

În Ruxx se ating teme fierbinți din realitatea cotidiană românească, expuse fără vulgaritatea cu care ne-au obișnuit unele producții ușurele. E drept că se vorbește în romgleză și se înjură destul de des, însă lucrurile astea sunt pe deplin justificate și nu par forțate. Revenind la teme, e vorba de politică și dedesubturile campaniilor electorale, raportarea societății la persoanele LGBT, consumul de droguri, relații în familie. Așa cum se confesează unui prieten de suflet, problema Ruxandrei constă în descoperirea sinelui său autentic, dezbrăcat de compromisuri și minciuni. Poate nu este întâmplător că seria se deschide cu cele două surori întorcându-se acasă după o noapte de chef în Centrul Vechi și se încheie tot cu ele îmbrățișate, în lumina zorilor, pe terasa unui bloc bucureștean. Să fie ideea că în ciuda disensiunilor dintre Ruxx și Cristina, cel mai mult în viață protagonista se poate baza pe sprijinul necondiționat al surorii sale?

Ce mai e bun în Ruxx?

Coloana sonoră mi s-a părut excelent aleasă. Am recunoscut multe piese auzite la Radio România Cultural. A fost inclusă și o piesă cântată de Marina Voica, care s-a potrivit perfect contextului. De asemenea, imagini bine alese din capitală au adus un plus de autenticitate poveștii. Per total, pot să afirm cu mâna pe inimă că vizionarea acestui serial „proaspăt” a fost o experiență plăcută. Las ca punctele sale slabe să fie descoperite de către cei care vor avea dispoziția și curajul să-l urmărească.

Distribuiți, dacă v-a plăcut!

Lasă un răspuns

(*) Required, Your email will not be published