Nu știu cum se face dar toate filmele iraniene pe care le-am văzut în ultimul timp (About Elly, A Separation, Close-Up) mi-au întărit aprecierea pentru cinemaul iranian. The Seed of the Sacred Fig (2024), în regia lui Mohammad Rasoulof n-a fost o excepție de la regulă, ba chiar pot spune că a ridicat ștacheta și mai sus. De altfel acest film politic a fost multiplu nominalizat și premiat (IMDb indică 29 premii și 60 de nominalizări), dacă ar fi să amintesc doar Premiul Special al Juriului la Cannes acordat regizorului iranian în 2024.
Mohammad Rasoulof era programat inițial să participe la Festivalul de Film de la Cannes 2023 ca membru al juriului secțiunii Un Certain Regard. Dar în iulie 2022 el a fost arestat, după ce a criticat represiunea guvernului împotriva protestatarilor din orașul Abadan din sud-vestul Iranului, iar în mai 2024 este condamnat la opt ani de închisoare, precum și biciuire, amendă și confiscarea bunurilor sale. Pe 12 mai 2024, Rasoulof a anunțat că a reușit să fugă din Iran și că stă într-o locație secretă din Europa. Pe 24 mai 2024, regizorul a participat la premiera filmului la Cannes și pe covorul roșu a expus fotografii cu doi dintre actorii filmului, Soheila Golestani și Missagh Zareh. The Seed of the Sacred Fig reprezintă propunerea Germaniei pentru categoria Cel mai Bun Film Străin la Premiile Oscar 2025.
Filmări clandestine

Filmul a fost filmat aproape în întregime în secret, produs cu finanțare de la mai multe companii din Franța și Germania. Iman, lucrător conștiincios de 20 de ani în Ministerul Justiției este în sfârșit avansat în postul de anchetator la Tribunalul Revoluționar. Curând trebuie să ia o decizie dificilă, care-l pune în fața unei dileme morale, iar revoltele izbucnite în Teheran îi aduc sute de cazuri de rezolvat pe zi. Bărbatul e supus la muncă unei puternice presiuni psihice, însă acasă soția Najmeh se dovedește foarte înțelegătoare (gândind și la avantajele pe care le-ar avea Iman ca judecător).
Imaginile difuzate la televizor și mai ales cadrele cu protestatarii bătuți, redate pe Instagram, la care fiicele Rezvan și Sana sunt permanent conectate, dau o imagine veridică a ororilor regimului islamic. Acțiunea din The Seed of the Sacred Fig e plasată în 2022, imediat după moartea Mahsei Amini, când tinerii au protestat pe străzi, în cămine și universități împotriva dictaturii și teocrației. Imaginile documentare filmate cu telefonul mobil arată că femeile au jucat un rol proeminent în proteste, fluturându-și și arzându-și hijaburile. Sadaf, prietena lui Rezvan, este bătută și desfigurată, apoi arestată pentru simplul fapt că s-a alăturat colegilor studenți într-un protest pașnic. În familia lui Iman (ocupat cu lupta împotriva „complotului inamic”) femeile împărtășesc secretul adăpostirii fetei rănite; dispariția pistolului anchetatorului va accelera acțiunea către un punct culminant, dându-i tente de thriller.
Personajele
Pentru Iman (Missagh Zareh) privitorul are inițial compasiune, căci ne sunt prezentate frământările sale când este pus în situația de a semna un rechizitoriu pe care nu l-a documentat deloc (practic o condamnare la moarte). Tăvălugul arestărilor nonstop îl acaparează, apoi dispariția unui obiect prețios din casă declanșează o criză în familie și el devine din ce în ce mai închis și necruțător cu familia lui. În punctul 0 al filmului, Missagh Zareh reușește portretul convingător al bărbatului atotputernic, credincios (chiar habotnic?), alintat de soție, neimplicat în educația fiicelor sale, rigid în concepții. Compromisurile pe care le face la muncă sunt doar sugerate, dar cu atât mai percutante. Obsesia pentru minciunile din familie îl vor conduce într-o spirală a terorii, pe care cu greu o mai poate controla.
Trio feminin
Lui Iman și sistemului pe care el îl reprezintă i se opune trioul feminin format din Najmeh (Soheila Golestani), tânăra Rezvan (Masha Rostami) și adolescenta Sana (Setareh Maleki). Soția Najmeh se străduiește să mențină echilibrul în familie: să-i asigure liniștea soțului și să imprime fiicelor regulile stricte ale societății, pentru buna reputație a familiei (purtarea hijabului, prietenii controlate, ieșiri supravegheate). Rolul lui Najmeh a fost foarte ofertant și dificil în același timp, pentru că actrița a trebuit să exprime îngrijorare, ocrotire, furie, nesiguranță, supunere, maleabilitate și câte altele; ea joacă rolul unei persoane conservatoare, dar care iubindu-și cu fervoare fetele, încearcă să le înțeleagă aspirațiile.
Fiicele Rezvan și Sana au aflat de curând cu ce se ocupă tatăl lor și sunt cu tot sufletul alături de protestatari. Rezvan își înfruntă tatăl imputându-i că vrea să perpetueze un sistem opresiv pe care-l servește de mult timp din interior, în timp ce tinerii doresc doar să ducă o viață normală. Fetele exprimă cu franchețe ceea ce le nemulțumește în societatea iraniană patriarhală – nu e doar un simplu conflict între generații. Setareh Malleki și Masha Rostami sunt luminoase și atașante în rolul celor două surori ce pun bază pe prietenie, adevăr și libertate.
Imagine și sunet
La scenariul reușit și interpretările de top se adaugă imaginea sensibilă și sunetul de calitate. Iman nu-și dezvăluie verbal prea mult tulburarea privind cazurile sale, în schimb camera îi surprinde în mod repetat chipul în oglinda de la baie sau reflectat în fereastra dormitorului, îngândurat și întunecat, amplificând senzația de vină, apăsare și posibil regret. Acordarea primului ajutor fetei rănite devine greu de suportat când vizualizăm în chiuveta imaculată așchiile însângerate extrase din rana fetei , în sunetul unui bocet ce-ți sfâșie sufletul. Mâinile alinătoare ale lui Najmeh care își tunde soțul dau seamă pe fundalul sonor elegiac despre atașamentul femeii față de bărbatul ei. Și exemplele pot continua.
The Seed of the Sacred Feed mi-a mers întru-totul la suflet prin măiestria cu care tratează relațiile de familie într-o societate teocratică, în care tinerii reprezintă speranța în schimbare.
Fișa filmului pe IMDb