Un film clasic precum Scenervur ett aktenskap (1974) este asemenea unui diamant frumos șlefuit, ce trebuie admirat și întors pe toate fețele. După ce anul trecut văzusem la teatrul Odeon Persona, apoi filmul cu titlu omonim, îmi era oarecum frică de operele lui Bergman. În sinea mea le-am catalogat stufoase, greoaie și dificil de interpretat.
Însă peste câteva luni m-am apropiat de universul suedezului prin Bergman Island semnat de Mia Hansen-Løve. După un timp am fost aruncată în lumea întunecată din Strigăte și șoapte, considerat de regizorul Andrei Șerban „unul din filmele-cult cele mai tulburătoare din istoria cinematografului”. De curând, întâmplare sau nu, am ajuns la Trolösa, un film regizat de Liv Ullman, după scenariul aceluiași Ingmar Bergman. Astfel lucrurile au început să poarte un contur acceptabil și mi-am făcut curaj să scriu câteva impresii despre o operă a legendarului creator.
Cu o durată apreciabilă (aproape trei ore), Scene dintr-o căsnicie cuprinde preponderent secvențe lungi alcătuite din dialoguri între cei doi protagoniști. Sunt șase scene care se succed cronologic asemenea actelor dintr-o piesă de teatru, în care sunt disecate culisele unui mariaj. Având în vedere că s-au scris sute de cărți și articole despre operele lui Ingmar Bergman, nu mi-am propus să scriu o recenzie, ci să prezint pe scurt cu subtitlurile originale cele șase capitole ale filmului. Am încheiat fiecare rezumat cu o întrebare ce mi-a fost indusă de „scena” respectivă, în scopul de a trezi interesul celor care ar dori să-l vizioneze.
Inocență și panică
Marianne (Liv Ullman) și Johan (Erland Josephson), exponenți ai clasei de mijloc, duc o viață bună, formând un cuplu ideal. Aceasta este imaginea inocentă pe care vor să o proiecteze pentru publicul cititor, în urma unui interviu pe care-l susțin în tihna casei lor. Ulterior, împreună cu un cuplu apropiat, comentează sarcastic pe marginea articolului rezultat, iar până la întrebări serioase puse cu zâmbetul pe buze (și mult alcool îngurgitat!) nu mai e decât un pas. Să fie puțină panică acolo?
Căsnicia e pe viață sau un contract ce ar trebui reînnoit la cinci ani?
Arta de a ascunde lucrurile sub covor
Scena aceasta aruncă umbre asupra celei anterioare și pregătește terenul pentru ce va urma. O vedem pe Marianne cu viața programată la minut, pe Johan deschizându-se în fața unei colege, căreia îi dăduse să citească propriile poezii de care soția sa nu este interesată. Marianne, avocat specializat în divorțuri, reflectează la situația unei cliente blocată de soțul său – bărbatul care i-a înnăbușit potențialul. Johan își dorește mai multă afecțiune și se simte frustrat în viața intimă, „pe un pat de cuie”. Lucrurile sunt încă ascunse sub covor.
Infidelitatea poate salva o căsnicie?
Paula
Îndrăgostit de Paula, cu douăzeci de ani mai tânără decât el, Johan o anunță pe Marianne de decizia lui de a părăsi domiciliul conjugal. Vestea cade ca un trăsnet asupra femeii care se simte într-o situație imposibilă și dorește să-și salveze căsnicia. Bărbatul vrea să tranșeze repede situația, a ajuns la capătul puterilor și nu vrea decât să dispară. E măcinat de sentimente puternice de vinovăție pentru că-și părăsește soția și cele două copile, însă nu renunță la planurile sale. Într-o singură noapte destinul familiei se dă peste cap.
Ce-i de făcut când într-o căsnicie totul se reduce la mecanisme?
Valea plângerii
Au trecut șase luni și Marianne și Johan se întâlnesc pentru prima dată de la noaptea fatidică. Discuțiile îi rănesc profund, aducându-i într-o vale a plângerii. A fost timp suficient pentru soție să reflecteze la cauzele rupturii și să accepte că încă are sentimente de atașament pentru Johan. Autoanalizându-se, Marianne realizează că întotdeauna a făcut ce i s-a spus, în timp ce Yohan o consideră mincinoasă, ascunsă și fățarnică.
De fapt, foștii parteneri sondează adânc nu doar căsnicia lor, ci implicit propriile lor identități.
E important să ne rupem de famiile noastre și să facem ceva care să aibă valoare prin noi înșine?
Analfabeții
După doi ani, divorțul fiind în pragul pronunțării, Marianne și Johan se reîntâlnesc. De ambele părți vinovățiile persistă. Marianne pare că s-a reechilibrat, în schimb Johan se simte ratat – el dezvăluie sentimente amestecate de furie, gelozie, ură. Pentru prima oară soții vorbesc deschis despre trecuta lor viață sexuală. Discuția nu-i conduce la împăcare, ci la o situație tensionată, violentă, care scapă de sub control.
Cum ajungem analfabeți din punct de vedere emoțional?
În miez de noapte într-o casă întunecată
Ultima scenă joacă rolul epilogului. Marianne și Johan s-au recăsătorit și s-au reîntâlnit întâmplător. Profitând de plecarea partenerilor în străinătate, ei petrec un week-end la o locuință de vacanță. În miez de noapte în casa întunecată, ei își reevaluează viețile (actuale și trecute). Trecerea anilor le-a adus un plus de experiență, duioșie și înțelegere.
Ne ducem în jos și nu știm ce să facem?
Am pierdut ceva important?
Frumusețea diamantului
În ciuda lungimii sale și a caracterului „static”, Scene dintr-o căsnicie nu m-a plictisit. Scenariul original scris de mâna lui Bergman are profunde referiri autobiografice. Se reflectă aici infidelități, divorțuri, frământări, gelozii ce nu i-au fost deloc străine autorului. Sub bagheta maestrului, actorii au întruchipat cu multă sensibilitate dificilele partituri. De altfel, atât Liv Ulmann cât și Erland Josephson au jucat în multe din filmele lui Ingmar Bergman. În anul 2000 Erland Josephson a jucat un soi de alter ego al lui Bergman în Trolösa, de această dată sub bagheta regizoarei Liv Ullman.
Și în acest film Bergman a colaborat cu celebrul director de imagine Sven Nykvist (ei au lucrat împreună aproape douăzeci și cinci de ani!). Utilizând lumina și prim-planuri, el a reușit să redea emoțiile personajelor și trecerea fină de la o stare de spirit la alta. Scenervur ett aktenskap ne invită cu eleganță și rafinament să medităm la infidelitate, dragoste, gelozie sau chiar la propria noastră educație sentimentală!
Fișa filmului pe IMDb
Un film de tinerețe semnat Ingmar Bergman
Pingback:Din nou Bergman - O vară cu Monika | Cărți și filme