Sfârșitul unei iubiri

Vizionând de curând The End of the Affair (Sfârșitul unei iubiri – 1999) în regia lui Neil Jordan, am devenit curioasă asupra romanului cu titlu omonim, semnat de Graham Greene. Curiozitatea avea să-mi fie răsplătită, căci cartea se ridică deasupra filmului, prin profunzimea cu care autorul „își urmărește personajele ca la un spectacol de teatru: le face să trăiască, amestecat, iubirea și ura, loialitatea și trădarea, disperarea și speranța când totul pare pierdut”.

Întâmplările din Sfârșitul unei iubiri (vede lumina tiparului în 1951) se desfășoară în perioada 1939-1946 și sunt redate în principal, din perspectiva scriitorului Maurice Bendix. El rememorează legătura cu Sarah Miles, o femeie (căsătorită cu Henry, prieten al naratorului) care îl părăsește la un moment dat fără explicații. Peste ani, descoperirea jurnalului lui Sarah, îl tulbură pe Bendix și-l face să-și schimbe atitudinea.

Afișul filmului The End of the Affair

Frământările lui Bendix, gelozia, frustrarea, ura și furia pe care le dezvăluie oferă cititorului pagini încărcate de tensiune și cenușa regretelor. Însă amantul sperând la iubirea eternă se autosabotează.

La rândul său, Sarah se luptă cu promisiunile făcute, căutând dezorientată fericirea proprie și a celor dragi; ea caută sprijin la un raționalist care atacă creștinismul și la un preot catolic. Dumnezeu e chemat și rechemat, renegat în încercarea eroinei de a-și găsi liniștea interioară.

Construcția narativă fluidă și reverberația sentimentelor intense m-au cucerit de la prima la ultima pagină. La fel ca și Sándor Márai în Lumânările ard până la capăt, Graham Greene face disecția unei relații triunghiulare, surprinzând lupta cu demonii unei iubiri ce se încheie tragic.

De aici se poate achiziționa cartea
Impresii la Miezul lucrurilor de Graham Greene
Distribuiți, dacă v-a plăcut!

Lasă un răspuns

(*) Required, Your email will not be published